Efectele lui Jupiter si Saturn Retrograd in Astrologie

Planetele retrograde sunt un fenomen comun în astrologie, dar pot provoca, de asemenea, multă confuzie și anxietate pentru mulți oameni.

În acest articol, vom explora ce înseamnă retrograd și cum afectează cele mai mari două planete din sistemul nostru solar: Jupiter și Saturn. Vom discuta, de asemenea, despre cum puteți face față provocărilor și oportunităților aduse de aceste cicluri retrograde.

Ce înseamnă retrograd și cum afectează planetele?

Retrograd este un termen care descrie mișcarea aparent înapoi a unei planete atunci când este observată de pe Pământ. Acest lucru se întâmplă deoarece planetele orbitează în jurul Soarelui la viteze și distanțe diferite și, uneori, par să încetinească, să se oprească și să își inverseze direcția. Aceasta este o iluzie optică, deoarece planetele nu își schimbă niciodată de fapt cursul, dar are o semnificație importantă în astrologie.

Atunci când o planetă este retrogradă, înseamnă că energia sa este mai interiorizată, introspectivă și reflexivă. De asemenea, înseamnă că domeniile vieții pe care planeta le guvernează sau le influențează sunt mai susceptibile de a se confrunta cu întârzieri, obstacole, revizuiri sau schimbări. Perioadele retrograde sunt momente în care trebuie să ne revizuim, să ne reevaluăm și să ne reconsiderăm obiectivele, planurile, acțiunile și credințele.

Jupiter și Saturn sunt două dintre cele mai importante planete din astrologie, deoarece reprezintă principiile de expansiune și, respectiv, de contracție. Ele au, de asemenea, un ciclu retrograd mai lung decât celelalte planete, durând aproximativ patru luni în fiecare an. În 2023, Jupiter va fi retrograd între 10 iunie și 18 octombrie în Pești și Berbec, în timp ce Saturn va fi retrograd între 23 mai și 11 octombrie în Vărsător.

Cum îți influențează Jupiter retrograd viața

Jupiter este planeta optimismului, a expansiunii, a creșterii și a norocului. Ne guvernează simțul aventurii, al explorării, al învățării și al înțelepciunii. De asemenea, ne guvernează credințele, valorile, morala și etica. Atunci când Jupiter este retrograd, ne putem simți mai puțin încrezători, entuziaști sau aventuroși. De asemenea, este posibil să ne punem la îndoială credința, filozofia sau viziunea noastră asupra lumii.

În funcție de semnul și casa pe care le tranzitează în harta ta natală, Jupiter retrograd poate influența diferite aspecte ale vieții tale:

 • În prima ta casă sau în semnul Berbecului, este posibil să îți reconsideri identitatea, aspectul sau personalitatea. De asemenea, este posibil să te confrunți cu provocări legate de stima de sine, curaj sau inițiativă.
 • În a doua casă sau în semnul Taurului, este posibil să îți reconsideri finanțele, bunurile sau valorile. De asemenea, este posibil să te confrunți cu provocări legate de venituri, cheltuieli sau securitate.
 • În a treia casă sau în semnul Gemenilor, este posibil să îți reconsideri comunicarea, educația sau frații. De asemenea, este posibil să te confrunți cu provocări legate de cuvintele, gândurile sau învățarea ta.
 • În a patra casă sau în semnul Racului, este posibil să îți reconsideri casa, familia sau rădăcinile. De asemenea, s-ar putea să te confrunți cu provocări legate de emoțiile, securitatea sau îngrijirea ta.
 • În casa a cincea sau în semnul Leului, s-ar putea să îți reconsideri creativitatea, romantismul sau copiii. De asemenea, s-ar putea să te confrunți cu provocări în ceea ce privește exprimarea de sine, distracția sau dragostea.
 • În a șasea ta casă sau în semnul Fecioarei, s-ar putea să fii nevoit să îți reconsideri sănătatea, munca sau serviciile. De asemenea, s-ar putea să te confrunți cu provocări în ceea ce privește obiceiurile, rutinele sau eficiența.
 • În a șaptea casă sau în semnul Balanței, s-ar putea să trebuiască să îți reconsideri relațiile, parteneriatele sau contractele. De asemenea, s-ar putea să te confrunți cu provocări legate de armonie, echilibru sau corectitudine.
 • În a opta casă sau în semnul Scorpionului, s-ar putea să fie nevoie să îți reconsideri intimitatea, transformarea sau datoriile. De asemenea, s-ar putea să te confrunți cu provocări legate de încredere, putere sau secrete.
 • În a noua ta casă sau în semnul Săgetătorului, s-ar putea să fie nevoie să îți reconsideri călătoriile, filosofia sau spiritualitatea. De asemenea, s-ar putea să te confrunți cu provocări legate de libertatea, aventura sau înțelepciunea ta.
 • În casa a zecea sau în semnul Capricornului, s-ar putea să trebuiască să îți reconsideri cariera, reputația sau obiectivele. De asemenea, s-ar putea să te confrunți cu provocări legate de ambiția, autoritatea sau succesul tău.
 • În a unsprezecea ta casă sau în semnul Vărsătorului, s-ar putea să fie nevoie să îți reconsideri prietenii, grupurile sau speranțele. De asemenea, este posibil să te confrunți cu provocări legate de inovație, umanitate sau viitor.
 • În a douăsprezecea ta casă sau în semnul Peștilor, s-ar putea să fie nevoie să îți reconsideri visele, subconștientul sau vindecarea. De asemenea, s-ar putea să te confrunți cu provocări legate de intuiție, compasiune sau renunțare.

Cum îți influențează Saturn retrograd viața

Saturn este planeta disciplinei, a responsabilității, a structurii și a karmei. Ea reprezintă modul în care ne confruntăm cu realitatea, limitările și provocările. Atunci când Saturn este direct, ne ajută să construim fundații, să creăm ordine și să obținem stabilitate. Cu toate acestea, atunci când Saturn este retrograd, ne cere să ne revizuim și să ne reevaluăm angajamentele, limitele și regulile noastre. Ne provoacă să ne înfruntăm temerile, nesiguranța și greșelile noastre. De asemenea, ne reamintește de consecințele acțiunilor noastre și de lecțiile pe care trebuie să le învățăm.

Saturn retrograd ne poate afecta, de asemenea, simțul autorității, maturitatea și integritatea. Este posibil să ne simțim mai presați sau restricționați, mai serioși sau mai pesimiști, sau mai puțin respectați sau recunoscuți. De asemenea, este posibil să întâmpinăm unele obstacole sau dificultăți la locul de muncă, în carieră sau în familie. Totuși, acestea nu sunt menite să ne pedepsească, ci mai degrabă să ne ajute să ne îmbunătățim abilitățile, să ne întărim caracterul și să ne rezolvăm problemele.

Unele dintre întrebările pe care Saturn retrograd ne invită să ni le punem sunt:

 • Care sunt responsabilitățile mele? Care sunt obligațiile mele?
 • Cum îmi stabilesc limitele? Cum respect limitele celorlalți?
 • Cum fac față provocărilor? Cum depășesc obstacolele?
 • Cum îmi gestionez timpul? Cum îmi prioritizez sarcinile?
 • Cum îmi măsor succesul? Cum îmi ating obiectivele?
 • Cum învăț din greșelile mele? Cum îmi corectez comportamentul?
 • Cum îmi respect angajamentele? Cum îmi respect promisiunile?

Concluzie: Ce putem învăța din retrogradare?

După cum puteți vedea, Jupiter și Saturn retrograd au efecte diferite asupra vieții noastre, dar ambele au un scop comun: să ne ajute să creștem ca indivizi și ca societate. Ambele ne provoacă să privim în interiorul nostru și să ne examinăm convingerile, valorile, obiectivele și acțiunile. Ambele ne încurajează să facem schimbări care ne vor fi benefice pe termen lung.

Cheia pentru a naviga în aceste perioade retrograde este să fim flexibili, adaptabili și deschiși la minte. În loc să rezistăm sau să ne temem de energia retrogradă, o putem îmbrățișa ca pe o oportunitate de a învăța mai multe despre noi înșine și despre lumea din jurul nostru. De asemenea, putem folosi această perioadă pentru a ne revizui progresul, pentru a ne sărbători realizările și pentru a planifica viitorul.